Heb je eenmaal afscheid genomen van het thuisfront, dan neem ik aan dat het contact niet gedurende de hele reis verbroken blijft. Voor jezelf als voor het thuisfront is het belangrijk contact te houden met elkaar, niet alleen om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen maar ook als een emotioneel steuntje in de rug voor een periode dat je het wat moeilijker hebt (en laten we realistisch blijven, die periodes zullen er altijd zijn).
Dankzij het internet, mobiele telefoons, tablets en satellieten is het nog nooit zo gemakkelijk geweest om contact te onderhouden met je familie en vrienden. Er is vrijwel geen plek meer op de wereld waar je met je mobiele telefoon geen bereik hebt en op steeds meer plekken is (gratis) wifi te vinden.
Verbinding zoeken met een netwerk en een berichtje of fotootje op Facebook, Twitter of Instagram plaatsen is dan zo gedaan.
Ook is handig om te whatsappen en of te skypen.
Het snelste contact met familie en vrienden krijg je natuurlijk via de telefoon. Ondanks de communicatie via internet is heerlijk zo nu en dan de stem van je geliefden te horen. Daarnaast is het een geruststellend idee dat het thuisfront je kan bereiken in crisissituaties. Men weet altijd waar je uithangt. Ook het sturen en ontvangen van een sms’je of een Whatsapp-bericht is eenvoudig en leuk.
Bellen met een mobiele telefoon vanuit het buitenland is echter niet goedkoop. Ook als je vanuit Nederland gebeld wordt, ben jij degene die betaalt voor de extra kosten van het telefoontje naar het buitenland. De beller weet immers niet altijd of iemand in het buitenland zit, waardoor het onterecht zou zijn hem of haar dat dure telefoontje naar het buitenland in rekening te brengen. De kosten van het belverkeer naar het buitenland vind je terug op je telefoonrekening, en dan kun je soms voor onaangename verrassingen komen te staan.
Het ontvangen van voicemailberichten in het buitenland is gratis. Maar voor het afluisteren van je voicemail via je mobiel in het buitenland betaal je wel.
Bellen binnen de Europese Unie
Gelukkig zijn er binnen de Europese Unie afspraken gemaakt om maximumtarieven te hanteren voor mobiel bellen naar en vanuit het buitenland. Met de hedendaagse technologie hoeft dat helemaal niet zo duur te zijn, maar de telefoonbedrijven willen er graag aan verdienen. Door maximumtarieven in te stellen wil de EU voorkomen dat telecomproviders buitensporig hoge kosten in rekening brengen.
Sinds 15 juni 2016 is bellen binnen de Europese Unie nog goedkoper geworden. Sindsdien betaal je namelijk helemaal geen extra kosten, maar gelden de tarieven van het land waar je bent. Je krijgt dan geen belachelijk hoge telefoonrekeningen meer. Dit geldt overigens alleen als je tijdelijk in het buitenland bent. Als je permanent in het buitenland woont, mogen telecombedrijven wel een extra bedrag in rekening brengen als je mobiel abonnement gebruikt uit een ander (goedkoper) EU-land.
In steeds meer landen is het mogelijk collect call te bellen, waarbij het thuisfront betaalt.
Let op: dit is wel duurder voor de degene die wordt gebeld dan als je een gewoon telefoontje pleegt. De Nederlandse KPN rekent namelijk extra kosten voor collect calls, die bij de gebelde in rekening worden gebracht. Het is dus goedkoper om het thuisfront te vragen jou te bellen in het buitenland, bijvoorbeeld in je hotel. Het telefoonnummer zou je bijvoorbeeld kunnen e-mailen of kort door kunnen bellen. Tenzij je je natuurlijk helemaal niet druk maakt over de extra kosten waarmee je je familie en vrienden opzadelt.
Ook derde wereldlanden zijn in hoog tempo bezig hun telefoonnetwerken te moderniseren, waardoor telefooncellen en telefoonkaarten in veel landen met een grote opmars bezig zijn. Niettemin ben je in veel landen nog steeds aangewezen op een hotel, het postkantoor of een vaag kantoortje van waaruit je kan telefoneren en e-mailen. Soms moet je op dit soort plaatsen nog steeds (een klein) bedrag betalen voor een collect call aan een mannetje die achter een bureautje zit. Laat je hierdoor niet afschrikken en onderhandel over de prijs.