KLIK HIER voor het online aanvragen van een kampeerautoverzekering.
Bij het kopen van een camper krijg je te maken met een aantal verzekeringen. Ten eerste is een WA-verzekering verplicht, net als voor personenauto’s. Daarmee wordt de schade vergoed die je aan anderen veroorzaakt. Je kunt ook een WA-verzekering met beperkt casco afsluiten, waarmee ook de schade aan je eigen camper wordt gedekt. Het gaat om schade die bijvoorbeeld is ontstaan door brand, diefstal, storm of natuurrampen.
De meest uitgebreide dekking geeft een WA-verzekering met volledig casco (All Risk). Dan ben je ook verzekerd tegen schade bij een aanrijding, ook als je deze zelf hebt veroorzaakt. Ook bij slippen, van de weg raken en vandalisme ben je verzekerd. Voorts zijn er allerlei aanvullende verzekeringen af te sluiten voor bijvoorbeeld de inventaris van de camper, letsel van de inzittenden en een no-claimbescherming.
Mag je een camper besturen met je normale rijbewijs? Dat hangt af van het gewicht van de camper en het aantal personen dat je kunt vervoeren, maar in de meeste gevallen mag je met je gewone rijbewijs voor personenauto’s (het B-rijbewijs) in een camper rijden. Een kampeerauto mag dan volgens het kentekenbewijs niet zwaarder zijn dan 3500 kilo en er mogen maximaal 8 zitplaatsen zijn (jezelf niet meegerekend).
Verreweg de meeste campers die te koop of te huur worden aangeboden – zo’n 90 procent – voldoen aan dit criterium. Let er wel op dat het gewicht niet boven de 3500 kilo komt door vele kilo’s extra bagage. Als je camper te zwaar beladen is, riskeer je een bekeuring bij een controle. Deze regel geldt voor de hele Europese Unie, dus met je Nederlandse B-rijbewijs kun je met deze camper in alle EU-landen rond toeren.
Voor hele grote en zware campers heb je wel een aanvullend rijbewijs nodig. Voor campers tussen de 3500 en 7500 kilo is een vrachtwagenrijbewijs of ‘camperrijbewijs’ C1 verplicht. Voor campers die zwaarder zijn dan 7500 kilo heb je het vrachtwagenrijbewijs C nodig. Als er meer dan 8 zitplaatsen zijn, mag je alleen met een camper rijden als je een busrijbewijs (D of D1) in bezit hebt. Voor zware campers betaal ook vaal meer tol op de wegen in het buitenland.
Als je met een camper gaat reizen, heb je ook te maken met andere verkeersregels dan voor een personenauto. Dat geldt vooral voor de maximumsnelheid, die afhangt van het gewicht van je kampeerauto. In de meeste Europese landen geldt voor een camper tot 3500 kg dezelfde maximumsnelheid als voor een personenauto. Dus in Nederland en Frankrijk mag je op de snelweg maximaal 130 kilometer per uur en in Duitsland geldt er geen maximumsnelheid – al is het verstandig om zo hard te rijden met een kampeerauto.
Een camper die meer weegt dan 3500 kg wordt beschouwd tot de categorie bedrijfsauto’s of vrachtwagens (zoals ook vermeld op het kentekenbewijs). Dan geldt dezelfde maximumsnelheid als voor een vrachtwagen. Op de snelweg is dat in veel landen 80, 90 of 100 kilometer per uur. Als er een inhaalverbod is voor vrachtwagens, geldt dat ook voor zware campers.
KLIK HIER voor het online aanvragen van een kampeerautoverzekering.