Reistips :

Je reis voorbereiden

Algemeen advies
Op reis gaan kan zorgen voor de nodige stress situaties. Daarom is het belangrijk dat je je reis goed voorbereid en maatregelen neemt om vervelende situaties te voorkomen. Regel bijvoorbeeld ruim van tevoren je visum, dit kan namelijk veel tijd in beslag nemen.

Als je ervoor kiest om met de auto op reis te gaan of een auto te gebruiken in het land van bestemming, dan is het handig rekening te houden met een aantal belangrijke zaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan reservesleutels en je autopapieren.

Ga je op reis buiten de Europese Unie, dan raden wij je aan om te informeren of je een internationaal erkend rijbewijs nodig hebt. Als dat het geval is, dan kun je een vertaling van je rijbewijs opvragen bij de gemeente. Bovendien raden wij je aan om Pechhulp af te sluiten zodat je kunt rekenen op snelle en professionele hulp. Heb je onderweg pech met je auto of motor? Je kunt in dat geval 24 uur per dag, 7 dagen per week telefonisch contact opnemen via +31(0)20 851 22 94.

Zorg ervoor dat je reisverzekering aan je bestemming is aangepast (Europa of Werelddekking), dat je kinderen zijn bijgeschreven op de polis en je medische kosten goed gedekt zijn in het buitenland op basis van je ziektekostenverzekering. Is dit laatste niet het geval, sluit dan een aanvullende dekking voor medische kosten af via je reisverzekering. Vooral als je naar Amerika gaat is dit zeer belangrijk, daar de medische kosten extreem hoog kunnen zijn.

Ben je bij Allianz Global Assistance verzekerd? Onze alarmcentrale is bereikbaar via +31(0)20 592 92 92. Zet dit nummer in je telefoon en draag je polisnummers altijd bij je. Als je een medisch probleem krijgt tijdens het reizen, wacht dan niet totdat je weer thuis bent en raadpleeg een arts ter plaatse. De alarmcentrale van Allianz Global Assistance kan je helpen als je vragen hebt of advies nodig hebt bij de keuze van het beste ziekenhuis ter plaatse en eventueel de betaling hiervan.

Onze alarmcentrale kan vanuit de meeste landen met het internationale toegangsnummer 0031 nummer worden gebeld, maar sommige veelbezochte vakantielanden hebben een afwijkend internationaal toegangsnummer:

  • Australië: 001131
  • Bahama’s: 01131
  • Canada: 01131
  • Hongkong: 00131
  • Indonesië: 00131
  • Japan: 00131
  • Thailand: 00131
  • Verenigde Staten: 01131
  • Zuid-Afrika: 0931
Algemeen advies
Op reis gaan kan zorgen voor de nodige stress situaties. Daarom is het belangrijk dat je je reis goed voorbereid en maatregelen neemt om vervelende situaties te voorkomen. Regel bijvoorbeeld ruim van tevoren je visum, dit kan namelijk veel tijd in beslag nemen.
Raadpleeg je huisarts
Als je vragen hebt over je gezondheid met betrekking tot je reis, dan adviseren wij je contact op te nemen met je huisarts. Deze specialist kan je bovendien informeren over bijvoorbeeld inentingen, medicatie en gezondheidsrisico’s waarmee je rekening moet houden. Als je een reisverzekering
afsluit bij Allianz Global Assistance kun je ook bij onze reisarts terecht met je medische vragen.
EHBO-doos
De bedoeling van je vakantie is om te genieten, nieuwe avonturen te beleven en te relaxen. Je kunt niet alles van huis meenemen, maar een aantal zaken zijn onmisbaar in je koffer. Denk bijvoorbeeld aan de pil of tabletten tegen malaria.
Vaccinaties
Elke vaccin beschermt je tegen bepaalde ziektes, die je via een bacterie of virus kunt oplopen. Door je te laten vaccineren voorkom je besmetting. Bij een Doorlopende (zaken) reisverzekering of Globetrotter Reisverzekering kun je gratis gebruikmaken van Inentingsadvies van Allianz Global Assistance.
Met de auto
Als je met de auto op pad gaat, kun je tegen technische ongemakken en onveilige situaties aanlopen. Als automobilist kun je zelf bepaalde maatregelen nemen om technische problemen of ongevallen te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan je autopapieren, een reservesleutel en vraag (indien noodzakelijk) een internationaal rijbewijs aan. Hieronder vind je een aantal autotips voor je wintersport.
Reisapotheek checklist: medicijnen voor op reis
Je vertrekt op reis om even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur en zorgen, maar net voor de reis is het vaak een hectische periode. Er moet veel gebeuren zoals het inpakken van koffers. Om hierbij te helpen hebben we een vakantiechecklist ontworpen en al eens overlopen welke belangrijke reisdocumenten je zeker niet mag vergeten. Een belangrijk onderdeel van je bagage waar we graag wat dieper op ingaan is de reisapotheek. Ben je op zoek naar de reisapotheek checklist? Deze vind je onderaan dit artikel!

Tijdens je reis

Extreme hitte
Extreme hitte kan er voor zorgen dat je een zonnesteek oploopt. Ga je op reis naar een zonnige vakantiebestemming, zorg er dan voor dat je rekening houdt met de mogelijke gezondheidsrisico’s. Wij geven je een aantal tips om een zonnesteek te voorkomen.
Extreme hitte
Extreme hitte kan er voor zorgen dat je een zonnesteek oploopt. Ga je op reis naar een zonnige vakantiebestemming, zorg er dan voor dat je rekening houdt met de mogelijke gezondheidsrisico’s. Wij geven je een aantal tips om een zonnesteek te voorkomen.
Extreme kou
Blootstelling aan extreme kou is net zo gevaarlijk als blootstelling aan extreme hitte. Bevriezingsverschijnselen en onderkoeling kunnen ernstige gevolgen hebben. Je kunt vermoeidheid, gevoelloosheid, koude rillingen, spierkrampen, tintelingen en pijn ervaren. Door een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen kun je onderkoeling eenvoudig voorkomen.
Wees voorzichtig met de zon
Over het algemeen ervaren we zon als iets positiefs, we hebben de zon nodig om te kunnen leven. De zon heeft een positief effect op bepaalde huidziekten en stimuleert de productie van vitamine D. Maar, er liggen ook een aantal gevaren op de loer. Wij geven je graag een aantal tips hoe je veilig kunt genieten, zonder dat je je zorgen hoeft te maken.
Auto-ongeluk in het buitenland? 
Bewaar je rust!
Betrokken raken in een auto-ongeval is altijd vervelend, en in het ergste geval zelfs rampzalig. En doet je ongeval zich voor in het buitenland, dan wordt het extra moeilijk om de schaderegeling rond te krijgen. Welke stappen je moet ondernemen bij een auto-ongeluk in het buitenland? Begin met stap één: blijf kalm.

Themareizen

Wintersport
Wintersport wordt steeds populairder en biedt vele mogelijkheden. De bergen, de sneeuw en de zon kunnen je een fantastische vakantie bieden. Dat is echter niet zonder risico’s. Het is belangrijk om goed voorbereid en fit op reis te gaan. Ook adviseren wij je om je voor te bereiden op koude temperaturen en een sterke zonkracht in de bergen. Vergeet niet om je verzekeringen dubbel te checken. Voorkom extra hoge kosten door een wintersportdekking af te sluiten.
Trekking
Met trekking wordt bedoeld dat je een lange afstand wandelend aflegt, op oneffen terrein, zonder hulpmiddelen of apparatuur. Trekking onderscheidt zich van het traditionele bergwandelen of bergbeklimmen, met name omdat het wordt beoefend in natuurgebieden en in afgelegen gebieden die ver van de beschaafde wereld liggen.
Thalasso- en Hydrotherapie
Als je op reis bent kun je ervoor kiezen om een behandeling te ondergaan bij bijvoorbeeld een kuuroord (spa). Dit kan om verschillende redenen, bijvoorbeeld omdat je het prettig vindt of omdat het een helende werking zou bieden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een Thalasso- of Hydrotherapie. Op deze pagina geven wij je meer informatie over beide behandelingen.
Diepzeeduiken
Veel vakantiebestemmingen bieden naast prachtige landschappen ook een fascinerende onderwaterwereld. Als je kiest om te gaan diepzeeduiken, dan is het verstandig rekening te houden met een aantal omstandigheden. We geven je daarom graag een aantal tips.
Studentenreizen: op reis na de examens
Wil je alle examenstress van je afschudden? Geen beter remedie dan een studentenreis! Of je nu het avontuur tegemoet wil, ontspannen aan het zwembad wil liggen of je culturele grenzen wil verleggen, er is geen beter moment voor dan tijdens je lesvrije week na de examens. Bovendien zijn de reizen goedkoper dan in juli en augustus én je vermijdt de grote drukte! Ontdek alvast de nodige praktische info en handige tips voor een onvergetelijke studentenreis.

Speciale behoeften

Als je zwanger bent 
Het hoeft geen probleem te zijn om tijdens je zwangerschap op reis te gaan. Maar het is wel verstandig je vooraf goed te laten informeren. Kies je bestemming zorgvuldig en overweeg de lengte van je reis. Je kunt onnodige risico’s voorkomen door weloverwogen beslissingen te maken. Voor vragen of advies kun je terecht bij je huisarts of gynaecoloog.
Reizen met jonge kinderen
Reizen met jonge kinderen hoeft geen probleem te zijn, maar het is wel verstandig je reis goed voor te bereiden. Zorg ervoor dat je de juiste voorbereidingen treft en laat je informeren over inentingen, voeding, etc. Wij raden je aan om voor vertrek na te gaan of de gekozen vakantiebestemming geschikt is voor kinderen.
Senior reizigers
Zorgeloos op reis gaan kan alleen met de juiste voorbereidingen. Wij raden daarom iedereen aan om vooraf goed te bepalen of een vakantiebestemming geschikt is. Het kan bovendien geen kwaad om bij de huisarts na te gaan of reizen verantwoord is. Speciaal voor de senior reiziger geven wij hieronder een aantal reistips.
Alleen op reis? Zo haal je alles uit je solotrip
Toen de piepjonge Laura Dekker aankondigde dat ze solo rond de wereld zou zeilen, kreeg ze de wind van voren – pun intended. Ongehoord dat een veertienjarige – een meisje dan nog! – in haar eentje zo’n avontuurlijke reis zou ondernemen. Laura bracht haar huzarenstukje tot een goed einde. Heb je ook zin om alleen te reizen, zij het iets minder avontuurlijk? Met een flinke dosis durf en onze tips ga je veilig alleen op reis.

Risico’s

Malaria
Verre reizen maken brengt risico’s met zich mee. Het zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren dat je gestoken wordt door de malariamug en erg ziek wordt. Op deze pagina geven we uitleg over malaria, advies over een goede voorbereiding van je reis, en hoe je het oplopen van malaria kunt voorkomen.
Knokkelkoorts
Een muggenbeet kan meer gevolgen hebben dan je wellicht verwacht. Als je wordt gestoken in een (sub)tropisch gebied, dan heb je de kans dat je knokkelkoorts oploopt. Dit is een virusziekte die wordt overgebracht door een steek van de Aedes mug. Om je hiertegen te beschermen geven wij je een aantal tips.
Reizigersdiarree
Het komt regelmatig voor dat Nederlandse reizigers last krijgen van diarree op hun bestemming. Dit heeft vaak te maken met andere hygiëne-, eet- en drinkgewoontes in het vakantieland. Het kan erg vervelend zijn als je hiermee te maken krijgt. Wij geven je daarom een aantal tips om dit te voorkomen.
Gele koorts
Een muggenbeet kan vele soorten virussen en parasieten overbrengen op de mens. Zo kun je op bepaalde plekken van de wereld gele koorts kunnen oplopen wanneer je wordt gestoken. Op deze pagina geven wij je meer informatie over dit virus en lichten we toe hoe je kunt voorkomen dat je besmet wordt.
Seksueel overdraagbare aandoeningen (Soa’s)
Een seksueel overdraagbare aandoening (soa) is een ziekte die je op kunt lopen als je in contact komt met iemand die al een geslachtsziekte heeft. Een soa kan alleen worden overgedragen bij seksueel contact. Het is daarom verstandig een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen zodat je deze ziekte op je vakantiebestemming kunt voorkomen.
Wat is het Zika virus?
Het Zika virus wordt overgebracht door muggenbeten en is niet bedreigend voor volwassenen. Bekende symptomen zijn koorts, moeheid en uitslag. De ziekte verloopt vrij mild en is vergelijkbaar met tropenziekten als knokkelkoorts of chikangunya. Na een week zijn de klachten vaak weer verdwenen. Een ernstig verloop dat resulteert in een ziekenhuisopname is ongewoon. Wel zijn er steeds meer wetenschappelijke bewijzen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.

Aandachtspunten

Allergiën en astma
Met een allergie of astma is reizen geen probleem. Je wordt wel verwacht de adviezen van je arts goed op te volgen. Bovendien moet je astma of allergie volledig onder controle zijn. Ga je onverhoopt eerder naar huis wegens ziekte? Zorg dan voor een medisch rapport zodat je aanspraak kunt maken op je eventueel afgesloten annuleringsverzekering.
Na de reis
Schade aan je reisbagage of een onderbreking van je geplande reis is vervelend. Om je in geval van schade maximaal te kunnen ondersteunen hebben we het aanvraagproces zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Op de pagina lees je meer over de procedure.
Verplichte (reis)verzekering

Wat veel reizigers niet weten is dat er enkele landen zijn waar een medische kosten dekking en/of repatriëring verplicht is. Als reiziger ga je er al snel vanuit dat je in Nederland al je verzekeringen kan regelen. Er zijn enkele landen waar je voor of na aankomst op bestemming nog extra handelingen moet uitvoeren om daadwerkelijk verzekerd te zijn.

Ben je al een tijdje van plan om richting een van de onderstaande landen te reizen, zorg er dan goed voor dat je onze aanbevelingen meeneemt in je plannen. Hoor je familie en/of vrienden praten over een reis richting Rusland, Cuba en/of Venezuela informeer ze over onze aanbevelingen.

6 tips om zonnebrand te voorkomen
Niks is zo leuk als tijdens de lente en zomermaanden uren in de zon door te brengen. In de tuin, op het terras, in het zwembad of op het strand: de zon nodigt ons uit om ervan te genieten. Helaas is er ook een gevaarlijke kant. Want voor je het goed en wel beseft, ben je verbrandt. En dat is niet alleen pijnlijk, maar ook heel ongezond voor het lichaam. Voorkom verbranding door de zon en ga nooit zonder voldoende bescherming in de zon.
 
 
 

Ontvang hier 10-25% korting op je premie!

Op deze website ontvang je maar liefst 10-25% korting op de premie van een reis- , annulering-, expat- en of recreatie verzekering.

Zoek op deze site?