Paspoort

PaspoortControleer ruim voordat je op reis gaat óf en hoe lang je paspoort nog geldig is. Tot voor kort kon je vlak voor vertrek je paspoort nog even snel vernieuwen. Je wachtte gewoon bij het gemeenteloket op een nieuw paspoort dat je meteen kon meenemen. Maar sinds oktober 2001 gelden er nieuwe regels en duurt het een week voordat je nieuwe paspoort gereed is. In het kader van een betere beveiliging worden paspoorten op een centrale plek in Nederland voorzien van je persoonlijke gegevens.

Bij de aanvraag in het gemeentehuis moet je één recente pasfoto meenemen van goede kwaliteit. Deze foto moet recht in het gezicht zijn gefotografeerd tegen een lichte, egale achtergrond, dus niet van opzij. Je mond moet gesloten zijn en je mag geen bril op hebben. Let hier goed op, want soms doen gemeenteambtenaren hier erg moeilijk over. Ga naar een fotozaak waar ze precies weten aan welke eisen een paspoortfoto moet voldoen. Bij de aanvraag van het paspoort in het stadhuis moet je ook je vingerafdrukken achterlaten, van duimen en wijsvingers. De veiligheidscriteria lijken elk jaar strenger te worden.

Voor identiteitskaarten geldt eveneens een wachttijd van een week. Het grootste verschil tussen een paspoort en een identiteitskaart is de dekking. Een paspoort is voor de hele wereld geldig, terwijl een Nederlandse identiteitskaart slechts geldig is in 38 Europese landen (en Turkije).

Kinderen en een paspoort

Kinderen hebben tegenwoordig een eigen reisdocument nodig. Sinds juni 2012 kunnen kinderen niet meer bijgeschreven worden in het paspoort van hun ouder(s). Ook bijschrijvingen van kinderen in het paspoort zijn sinds die tijd niet meer geldig. Voor het aanvragen van een paspoort hebben kinderen tot hun 18e jaar toestemming nodig van beide ouders. Kinderen moeten voor de pasfoto’s aan dezelfde eisen voldoen aan volwassenen. Bij baby’s is het nog wel eens lastig om het mondje gesloten te krijgen, maar gelukkig gaan ambtenaren hier in het algemeen wat soepeler mee om.

Spoedprocedure paspoort

Als je in geval van nood toch snel nieuwe reisdocumenten nodig hebt, kun je een spoedprocedure aanvragen. Meestal kun je je paspoort dan ophalen op de eerstvolgende werkdag (garanties worden echter niet gegeven). Dit brengt wel extra kosten met zich mee. Voor meer informatie kun je terecht bij de afdeling Burgerzaken van je gemeente of neem een kijkje op www.paspoortinformatie.nl.

Bij het aanvragen van een nieuw paspoort, kun je je oude exemplaar houden. De gemeente perst er dan wel een paar gaten in om het document ongeldig te verklaren. Als je een visum in je paspoort hebt dat nog geldig is, kan de ambtenaar die ene pagina intact houden. Je kunt in je nieuwe paspoort een verwijzing laten opnemen naar een visum in je verlopen exemplaar, maar dan moet je wel altijd twee paspoorten meenemen op reis.

Een Reisverzekering van Allianz Global Assistance direct online afsluiten :